Se Det Brune Guld

01 De sidste øjenvidner
Vi har været i arkiver og kældre for at finde billeder og filmstrimler fra et energi- og industrieventyr der begyndte helt tilbage i 1910 og først sluttede i 70érne. Vi har fundet 25 øjenvidner fra brunkulstiden som tager os med på en rejse tilbage til Danmarks farligste arbejdsplads, og i dette første afsnit ser vi lidt af det der venter i de kommende syv programmer.
Se hele programmet her:
02 Det nye brændsel
Brunkullene var ikke umiddelbart noget fantastisk brændsel, der lugtede fælt og gav løbesod. Man mente ikke det ville kunne konkurrere med udenlandsk kul eller gode danske tørv,  men det forandrede 1. verdenskrig på, da der pludselig var blevet mangel på brændsel.
Se hele programmet her:
03 Hårdt arbejde og gode penge
Brunkulslejerne var for mange en ny begyndelse og chancen for at tjene penge i kraft af gode akkorder - men det var en helt ny type arbejdsplads, hvor der fra starten ikke var noget der hed overenskomster og ordnede lønforhold.
Se hele programmet her:
04 Varme hjerter i en kold tid
Familierne boede i alt fra klædeskabe til hønsehuse og kølkeskabet var et hul i jorden. Det var en udfordring at få hjemmene til at fungere for husmoren når du boede op og ned af en arbejdsplads hvor sand og kulstøv føg om ørene på dig.
Se hele programmet her:
05 Danmarks farligste arbejdsplads
Over 100 mennesker mistede livet under brydningen af brunkul og mange blev hårdt kvæstede. Oplevelser der har sat sig i hukommelsen på dem der arbejdede i lejerne.
Se hele programmet her:
06 Sekserspillere og brunkulsbisser
Der var ikke meget man kunne tage sig til i brunkulslejerne efter arbejdstid. For nogen gik tid og penge med at spille hasard på sekserspillet, men der var også plads til foredrag, kaffe og kage.
Se hele programmet her:
07 Afslutningen på et eventyr
På trods af energikrisen stoppede i 1970 et eventyrligt kapitel i dansk arbejder og industrihistorie. Brændslet var for dårligt og mængden af brunkul i undergrunden kun ville kunne dække energiforbruget i Danmark i et enkelt år.
Se hele programmet her:
08 Den nye natur
Et nyt landskab opstår på fundamentet af industrieventyret. Det er på en og samme tid smukt og farligt, da der den dag idag fortsat kan være forbundet med livsfare at begive sig ind på de gamle brunkulsområder.
Se hele programmet her:

Bestil DVD

Du kan bestille dvdén med alle otte afsnit af Det Brune Guld. Det er fire timers dokumentar med beretninger fra 25 øjenvidner og Jan Svendsen som fortæller.
Du kan købe dvdén for kr. 199,00 + forsendelse ved at klikke her.
© dBA MEDIA® producerede i samarbejde med TV/MIDT-VEST Det Brune Guld Send en mail